
اولین گام در مراقبت از پوست، پاکسازی سطح آن است. سطح پوست و منافذ آن بهطور مداوم از سلولهای مرده پوست، آلایندههای محیطی و مواد آرایشی پوشیده شده است. بنابراین پاککنندهها نقش مهمی دربرداشتن لایههای کراتینه، پاکسازی منافذ و درنتیجه حفظ سلامت و بهبود کیفیت پوست ایفا میکنند.
به نظر شما برای شستشوی صورت از چه پاک کننده هایی میتوان استفاده کرد و تفاوتشان در چیست؟
انواع پاککنندهها که برای صورت بهکار میروند شامل: صابونها، پن های گیاهی ،شیر پاککن، ژل پاککننده ، تونرها و اسکرابها هستند، در این مقاله داروخانه دکتر رضوی پور سعی میکنیم هر کدام از بهترین شوینده و پاک کننده آرایش را به شما معرفی نماییم.
صابون ها(soap)
پوست شما دارای PH اسیدی بین ۴٫۵ تا ۶ است و باید در نظر داشته باشید که مناسبترین پاککنندههای پوست شما آنهایی هستند که دارای PH مناسب و هماندازه پوستتان باشند .حال آنکه صابونها PH قلیایی دارند و ممکن است با پوست صورت سازگاری نداشته و پوست شما را خشک کنند .
پن ها ( syndet)
پن ها صابون های گیاهی هستند که PH اسیدی داشته و به عنوان پاککننده ، سازگاری بیشتری با پوست دارند. در فرایند ساخت صابون ها از چربی های حیوانی استفاده می شود حال آنکه پن ها حاوی چربی های گیاهی و روغن های مغذی پوست هستند . این صابونهای اسیدی مناسب صورت که چند سالی است در ایران هم در دسترس قرار دارند، با نام عمومی پَن و نام علمی آنها syndet تولید و عرضه میشوند. این صابونها غالباً PH کمتر از ۶ دارند و برای صورت بسیار مناسبند.
شیرپاککن (cleansing milk)
در طول فعالیت روزانه عوامل آلودهکننده مختلفی مثل دود و گرد و غبار و همینطور مواد آرایشی و نیز ترشحات پوستی مثل چربی و املاح باعث آلودگی پوست میشوند. از آنجایی که شستشوی دائمی با صابون هم سخت است و هم در موارد زیادی باعث خشکی پوست و ایجاد حساسیت میشود، میتوان از شیرپاککن استفاده کرد. میتوان گفت شیرپاککن سازگارترین پاککننده برای انواع پوست است و بهندرت ایجاد حساسیت یا خشکی میکند و ضمناً اثر پاککنندگی بسیار خوبی دارد و بدون آنکه به پوست آسیب برساند موجب تمیزی و شفاف شدن پوست میشود.
در پوستهایی که به همه پاککنندهها حساس هستند شیرپاککن، بهترین پاککننده است.
وقتی از شیرپاککن استفاده میکنیم نیازی به استفاده از صابون نیست. کافی است روزی دو تا سه بار یا حداقل شب قبل از خواب صورت را با شیرپاککن کامل پاک کنند که معمولاً به کمک پنبه یا گاز استریل این کار انجام میشود و بعداز آن صورت را با آب میشویند.
استفاده مرتب از شیر پاک کن باعث شفافیت و طراوت پوست شده و تا حدودی از ایجاد جوش و عفونتهای پوستی نیز جلوگیری میکند. باید شیرپاککن را بهصورت دورانی روی صورت ماساژ داد و بعد با آب شست.
ژلهای پاککننده (cleansing gel)
این محصولات مثل شیر پاککنها عمل میکنند، پاککننده و تا حدودی کف کننده هستند. بیشتر برای پوستهای چرب بهکار میروند ولی در پوستهای خشک و حساس بهتر است از شیر پاک کن استفاده شود. نحوه استفاده از آن مثل شیر پاککن است و باید بهصورت دورانی روی صورت مالیده و با آب شسته شود.
تونرها (toner)
تونرها بعد از صابونها و شیرپاککن یا ژل پاککننده بهکار میروند. پس از شستشوی پوست از تونر استفاده میشود که دارای مواد آرامکننده و مرطوبکننده پوست است.
تونرها در ۲ نوع تولید میشوند، یک نوع مخصوص پوست چرب و یک نوع هم مخصوص پوست خشک و معمولی.
تونرهای پوست چرب حاوی الکل هستند و در آنها ترکیبات منقبض کننده بهکار رفته که باعث کوچک شدن روزنههای پوستی میشوند.
نوع مخصوص پوستهای خشک و معمولی هم دارای مواد رطوبت رسان بیشتری هستند.
در پایان شستشو، صورت را خشک کرده و از تونر استفاده میکنیم. تونر روی پوست میماند و نیازی به شستن ندارد. در سنین نوجوانی و جوانی که پوست مستعد ابتلا به آکنه (جوش) است، تونرها بسیار مناسب و تأثیر گذار هستند. گلاب یک تونر طبیعی و خوب است.
من که آرایش نمی کنم چرا باید پوستم را تمیز کنم ؟
پوست مدام در حال بازسازی بوده و سلول های مرده و قدیمی باید از سطح پوست جدا شوند و اگر پوست پاکسازی سلول های مرده به لایه های کراتینه و شاخی تبدیل می شوند و این لایه های شاخی و کراتینه مانع جذب کرم های مغذی و تنفس پوست می گردد و مشکلاتی را برای پوست به وجود میآورد .
- در طول شبانه روز پوست ما با انواع آلاینده ها در تماس است ،گرد و خاک موجود در هوا ، دود، تعریق و رادیکال های آزاد از جمله این عوامل هستند .
- رادیکال های آزاد بر روی پوست ما قرار گرفته و با جذب اکسیژن پوست باعث پیری پوست و آسیب به DNA می شوند.
- شب ها هنگامی که خواب هستیم بدن در حال تصفیه و دفع سموم است که این سموم از طریق پوست دفع می شوند.
- پوست ما با بالش و موهایمان در تماس است.
- ترشحات آب دهان باعث آلودگی پوست میشود .
باید هر روز دو نوبت صبحها و شبها قبل از خواب پوست را تمیز کنیم تا آلودگیها و لایه های مرده پوست پاک شده و پوست بتواند نفس بکشد و کرم ها و مواد مغذی را به خوبی جذب کند
در صورتی که پوست تمیز نشود بهترین و گران قیمت ترین محصولات پوستی هم نمی توانند تاثیر گذار باشند چون لایه ی شاخی ایجاد شده مانع از جذب کامل آنها می شود.
مجموعه عوامل گفته شده در صورت تمیز نشدن پوست باعث ایجاد انواع عارضه های پوستی از قبیل لک ، جوش، تیرگی و کدری پوست و غیره می گردد.
پاکسازی پوست رو فراموش نکنیم
پوست هر کدام از اما هر چهار هفته یک بار بازسازی کامل میشود و سلولهای پوست قدیمی روی صورت باقی میماند که باعث کدر شدن پوست می شود و حتی سبب خواهد شد که کرم پودر اصطلاحا خیلی خوب روی صورت نخوابد! و کرم های مغذی هم که برای سلامت پوست استفاده می کنیم به خوبی جذب نشود.
از طرفی منافذ پوست ما به مرور آلودگی ها را در خودش جمع کرده و منجز به دانه های سرسیاه و جوش میشود.
فواید پاکسازی صورت :
رفع تیرگی پوست
تنفس مجدد سلولها
افزایش جریان خون
تغذیه سلولهای جوان
برداشتن سلولهای مرده
اسکرابها
در ترکیب اسکرابها دانههای ریزی وجود دارد و برای پاکسازی و سایش روی پوست به کار میروند. اسکراب (لایهبردار) بیشتر برای پوستهای چرب کاربرد دارد و در پوستهای خشک کمتر استفاده میشود.
در ایران قدیم، از سفیداب استفاده میکردند که همان کارایی اسکرابهای امروزی را دارد. ابتدا با صابون و یا شیر پاککن یا ژل پاککننده صورت را تمیز کرده و میشوییم و در حالی که صورت خیس است از اسکراب استفاده میکنیم، روی صورت مالیده و با حرکت دورانی ماساژ میدهیم. معمولاً ۲ تا ۴ دقیقه زمان کافی است و بعد صورت را با آب میشوییم.
برای پوستهای چرب توصیه میشود حداقل هفتهای ۲ تا ۳ بار این کار انجام شود. نتیجه استفاده مرتب از اسکراب این است که منافذ پوست کوچکتر میشود، پوست شفافتر میشود و سرسیاههای روی پوست بهتدریج از بین میروند.
با اسکراب و زدودن آلودگیها از سطح پوست، کرم چین و چروک، کرم صورت یا محلول ضد آکنه شما موثرتر از قبل عمل خواهد کرد، زیرا اجازه نفوذ به زیر سلولهای پوستی صادر شده و سلولهای مرده سد راه رسیدن و جذب مواد مغذی به پوست نخواهند بود.
به خاطر داشته باشید که پاک کردن صورت تفریح و سرگرمی نیست و اگر با دقت و درست صورت نپذیرد، آسیبهای جدی به پوست وارد میآورد. برخی از افراد با استفاده افراطی و خشن از محصولات پاک کننده پوست موجبات صدمات جدی و خراش را بر پوست فراهم میکنند!
- نویسنده
- 1399-06-04
- 157 بازدید