
امگا3 یکی از اسیدهای چرب ضــــروری بدن است که در ساختمان برخی چربیها وجـود دارد و به این دلیل ضروری نامیده میشود که اولاً بدن برای ادامه حیات به این اسید های چرب نیاز دارد و هم اینکه چون توسط خود بدن قابل تولید نیست، حتماً باید از طریق رژیم غذایی یا مکمل امگا3 تأمین شود.
امگا3 اولین بار در خون اسکیموها یافت شد . اسکیموهایی که غذای اصلی خود را از گوشت حیوانات پرچرب شکاری تهیه میکردند، ولی اسیدهای چرب موجود در خــون آنها مانع از تجمع پلاکت و در رسوبات و گرفتگی رگها میشد.
درسالهای اولیه امگا3 را مترادف با روغن ماهی میدانستند اما اسیدهای چرب امگا3 طی سال های اخیر به خوبی در دیگر مواد غذایی و مکمل ها شناخته شده و به کار برده می شوند.
در این مقاله داروخانه دکتر رضوی پور قصد دارد از خواص مکمل اومگا3 و دلیل مصرف آن برای شما صحبت نماید. با ما همراه باشید.
خواص امگا3 چیست؟
چربیها در ساختمان سلولی بدن و به خصوص سلولهای مغزی شرکت دارند و اسیدهای چرب امگا3 از این نظر نقش به خصوصی ایفا میکنند.
اولین و مهمترین تأثیری که امگا3 به آن معروف شده، نقش آن در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی است.
همچنین تحقیقات نشان دادهاند امگا3 تأثیر مثبتی در روند درمان میگرن، استرس، تنشهای عصبی و افسردگی دارد، رشد این بیماری ها را کند کرده و از بین می برد.
امگا3 نه تنها در پیشگیری از برخی سرطانها و بیماریهای قلبـــــی بلکه در کاهش عوارض شیمی درمانی نیز موثر است.
مصرف امگا3 در بیماران مبتلا به سرطان پستان به خصوص بیمارانی که تحت شیمی درمانی قرار میگیرند و دچار اختلالهای عصبی هستند و اعصـــاب دست و پای آنها دچار گزگز و درد شدید میشود، مفید است.
امگا3 باعـث بهبود خلق و خو، رفتار و شخصیت اشخاص شده و افرادی که میزان اسیدهای چرب امگا3 در خون آنها کم است، نسبت به دیگران رفتار متغیرتر و دیدگاه منفیتری دارند و دارای علائم خفیف افسردگی هستند، در عین حال افرادی که اسیدهای امگا3 بیشتری در خون خود دارند، سازگارتر می باشند.
رژیم غذایی سرشار از امگا3 همچنین مانع خشکی و ریزش مو شده و جوان ماندن پوست صورت کمک قابل توجهی می کند.
اگر موضوع سلامت پوست و جوانسازی آن برایتان جالب است، مطالعه مقاله چگونه پوستی براق و بدون جوش داشته باشیم؟ را به شما پیشنهاد میدهیم.
موادغذایی حاوی امگا3
مهترین منابع امگا3 انواع ماهی و آبزیان هستند.
اگر در سبد غذایی خانوار به طور متوسط 4-3 بار در هفته هر بار به میزان 120-80 گرم ماهی مصرف شود افراد به هیچوجـه نیازی به مصـرف مکمل امگا3 نخواهند داشت.
تخم کدو، تخم کتان و گردو نیز سرشار از امگا3 بوده و منبع خوبی برای این اسیدهای چرب می باشند.
در گیاهان نیز روغنهای سویا، آفتابگـــردان، دانه کتان ، فندق و کنجد حاوی امگا3 بوده و مصرف آنها توسط پزشکان به شدت توصیه می گردد.
در صورتی که منابع حاوی امگا3 در منابع غذایی شما محدود هستند و بدن شما به اندازه کافی امگا3 دریافت نمی کند می توانید از پزشک یا داروساز درخواست دریافت مکمل امگا3 نمایید.

عوارض مصرف امگا3
با توجه به خواص مهم و ضروری امگا3 برای بدن باید بدانید که مصـــــرف بیش از اندازه و خود سرانه این اسیدهای چرب سیستم ایمنی را کند و واکنشهای دفاعی مثل پاسخ به میکروبها را ضعیف میکند.
حتی میتواند تریگلیسیرید خون را به عنوان تأمینکننده انرژی بدن از حد طبیعی پایینتر آورده و فرد را دچار کمبود انرژی کند.
اضافه دریافت امگا3 در بدن اکسید میشود و بعد از اکسیداسیون به بافتهای مختلف از جمله عروق و حتی کبد آسیب میرساند و میتواند کبد چرب ایجاد کند.
افـــــراد دچار اختلالات خونی، کسانی که پوستشان به راحتی دچـــار کوفتگی و کبــــودی میشود، کسانی که از داروهای رقیقکننده خون مثل آسپیرین یا وارفارین استفاده میکنند، افرادی که به غذاهای دریایی حساسیت دارند و افرادی که فشار خون خیلی بالا و کنترل نشده دارند، نباید امگا3 مصرف کنند.
بهترین زمان مصرف مکمل امگا3
ﺑﻬﺘﺮ ﺍﺳﺖ ﺍﻣﮕﺎ3 ﺭﺍ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺑﺎ ﻭﻋﺪﻩ ﻏﺬﺍﯼ ﺍﺻﻠﯽ ﻣﺼﺮﻑ ؛ ﮐﺮﺩ ﺯﯾﺮﺍ ﻣﮑﻤﻞ ﺁﻥ ﻧﻮﻋﯽ ﺭﻭﻏﻦ ﺍﺳﺖ ﻭ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﻏﺬﺍ ﺑﻬﺘﺮ ﺟﺬﺏ ﻣﯽﺷﻮﺩ .ﺍﻓﺮﺍﺩﯼ ﮐﻪ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﻣﺼﺮﻑ ﺍﻣﮕﺎ3 ﺩﭼﺎﺭ ﺿﻌﻒ ﺩﺭ ﭘﺎ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ، ﻣﯽﺗﻮﺍﻧﻨﺪ آن ﺭﺍ ﻗﺒﻞ ﺍﺯ ﺧﻮﺍﺏ ﻣﺼﺮﻑ ﮐﻨﻨﺪ.
ﻗﺮﺹ ﺍﻣﮕﺎ3 ﺟﻮﻳﺪﻩ ﻳﺎ ﺣﻞ ﻧﺸﻮﺩ، ﻗﻮﺭﺕ ﺑﺪﻫﻴﺪ . هﻣﺎﻧﻨﺪ ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E
ﻣﺼﺮﻑ ﻫﻤﺰﻣﺎﻥ ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E ﺑﺎ ﺍﻣﮕﺎ3 ﻣﻔﻴﺪ ﺍﺳﺖ، ﻭ مانع ﺍﻛﺴﻴﺪﺍﺳﻴﻮﻥ ﻣﻀﺮ ﺍﻣﮕﺎ3 می شود و آسیب کمتری به کلیه و کبد می رساند.
متأسفانه در کشور ما ماهی و فراوردههای دریایی در سبد غذایی خانواده کمتر اهمیت داده می شود و آن را از غذاهای تشریفاتی و یا محــــــدود به ایام خاص مانند می دانند و تنها نقاط خاصی از کشور ما (مناطق شمالی و جنوب کشور) آن را در برنامه غذایــــی خود قرار می دهند. به همین دلیل پزشکان توصیه به استفاده از مکمل امگا3 می نمایند.
میزان مصرف امگا3 برای هر فرد بر اساس نیاز بدن متغیر است و بهتر است که پزشک متخصص این میزان استفاده از مکمل را تعیین نماید.
همچنین پیشنهاد می شود که مکمل ها را از مراکز معتبر و داروخانه های دارای مجوز از سازمان غذا و دارو و مورد تائید وزارت بهداشت تهیه نمایید.
- razavi-owner
- 1399-01-17
- 140 بازدید