نور آفتاب
نور خورشید نمیتواند از پنجره عبور کند؛ بنابراین آفتاب گرفتن کنار پنجره بسته کمکی در جهت دریافت ویتامین D به شما نمیکند.
برای گرفتن آفتاب چند نکته را بهتر است رعایت کنید:
- ظهر بهترین زمان برای گرفتن آفتاب است؛ خصوصا در فصل تابستان. ظهر خورشید در مرتفع ترین نقطه خود بوده و اشعه ها بیشترین قدرت را دارا میباشند. این یعنی شما نسبت به بقیه مواقع مدت زمان کمتری باید زیر نور خورشید باشید. تحقیقات نشان میدهند هنگام ظهر بدن نسبت به نور آفتاب تاثیر پذیر تر است. آفتاب گرفتن در ظهر خطرات کمتری داشته چرا که در مابقی روز خطر ابتلا به مشکلات پوستی و … بیشتر است.
- بخش های بیشتری از پوست را در برابر نور قرار دهید تا ویتامین D بیشتری تولید شود. این به دلیل این است که این ویتامین توسط پوست و از کلسترول های موجود در آن ساخته میشود. پس طبیعی خواهد بود که هرچه مساحت بیشتری از پوست در معرض نور خورشید قرار بگیرد ویتامین D بیشتری نیز ساخته خواهد شد.
بهتر است برای دریافت ایده آل نور آفتاب، یک سوم پوست زیر نور خورشید قرار داده شود.
آیا استفاده از ضدآفتاب تولید ویتامین D را تحت تاثیر قرار میده؟
کرم های ضد آفتاب اشعه های خورشید را بازتاب، جذب یا پراکنده میکند و پوست را در معرض مقدار کمتری از اشعه های آفتاب قرار میدهند و تولید ویتامین D را کمتر خواهند ساخت؛ پس نیاز است مدت زمان بیشتری زیر نور خورشید قرار بگیرید.
توصیه میشه اول پوست را بدون ضد آفتاب بین ۳ تا ۱۰ دقیقه در معرض آفتاب قرار داده و سپس از ضد آفتاب استفاده کنید. برای تنظیم کردن این زمان به حساسیت پوست خودتان نیز توجه داشته باشید.
متخصصات پوست توصیه میکنند که هر دو یا سه ساعت که در معرض آفتاب هستید، ضد آفتاب را تمدید کنید؛ خصوصا اگر زیاد عرق میکنید.
عواملی که بر میزان ویتامین D ساخته شده تاثیر گذار میباشند نوع و رنگ پوست، زمان (صبح، ظهر،…)، فاصله محل زندگی تا خط استوا، مساحت پوستی که زیر آفتاب قرار میگیرد و داشتن یا نداشتن ضدآفتاب است.
مسمومیت با ویتامین D
دریافت بیش از حد ویتامین D هم طبیعتا مضراتی داشته و باعث مسمومیت میشود. اگر میزان این ویتامین در خون بیشتر از حد استاندارد برسد، مسمومیت اتفاق خواهد افتاد.
هایپر کلسیمی:
ویتیامین D باعث جذب کلسیم میشود. بنابراین دریافت بیش از اندازه آن باعث جذب بیش از اندازه کلسیم شده که هایپر کلسیمی نام دارد.
هایپرکلسیمی چند نشانه دارد. مانند :
به هم خوردن گوارش
خستگی و گیجی
تشنگی زیاد و تکرر ادرار
دریافت بیش از اندازه ویتامین D باعث شده کلسیم ذر بافتهای نرم رسوب کرده و انواع بیماری ها مثل سنگ کلیه، مشکلات ریوی و حتی ناشنوایی را به وجود آورد.
تحلیل استخوان:
با وجود اینکه ویتامین D به استحکام و شکل دهی سالم استخوان ها کمک میکند، جذب بیش از اندازه آن نیز تاثیر عکس دارد چرا که باعث پایین آمدن سطح ویتامین K2 درخون میشود.
بدن به ویتامین K2 برای انعقاد خون و سلامت استخوان ها نیاز دارد. در واقع K2 کلسیم را در استخوان ها و در خارج خون نگه میدارد . لبنیات و گوشت منابع مغذی این ویتامین هستند.
از آنجایی که ویتامین D محلول در چربی است، به آرامی وارد جریان خون شده و آثار مسمومیت آن ممکن است تا چندین ماه ادامه داشته باشد.
مصرف مکمل های ویتامین D برای بعضی گروه ها مثل کودکان شیرخوار ضروری است. اما باید مواظب تداخل دارویی نیز بود و قبل از مصرف هرگونه مکملی حتما با دکتر مشورت نمود.